Joriy yilning 16-17-fevral kunlari Toshkent kimyo-texnologiya institutida Yevropa Ittifoqining ERASMUS-EDU-2022-CBHE dasturi doirasida 101083216 - ECAMPUZ “European World Talent Camp for Uzbekistan Scientists in Food Science and Technology” loyihasining birinchi (The Pre-kick Off Meeting) uchrashuvi o‘tkazildi.

Ushbu tadbir loyiha maqsadi va vazifalari bilan tanishib chiqish, loyiha ish-rejasini tuzish va hamkorlik shartnomasini muhokama qilish maqsadida bo'lib o'tdi.

Uchrashuvda loyiha koordinatori va hamkor tashkilotlari qatnashishdi, jumladan:

  1. Toshkent kimyo-texnologiya instituti – loyiha koordinatori;
  2. Kopengagen Universiteti (Daniya)-hamkor;
  3. Estremadura Universiteti (Ispaniya) - hamkor;
  4. O‘zbekiston Milliy Universiteti - hamkor;
  5. Buxoro muhandislik-texnologiya instituti - hamkor;
  6. Andijon Davlat Universiteti - hamkor;
  7. Urganch Davlat Universiteti - hamkor;
  8. Ilg’or texnologiyalar markazi – hamkor.

         Loyiha 2023-2026-yillar davomida amalga oshiriladi va uning umumiy byudjeti 717,355 yevroni tashkil etadi.

Ushbu loyiha Oʻzbekistonda “Barqaror oʻsish va ish oʻrinlari” (“Bilimlar uchburchagi, innovatsiyalar” kichik toifasi) bilan bogʻliq milliy ustuvorliklarni hal qilish uchun salohiyatini oshirish, barqaror vositalarni ishlab chiqish va joriy etishga qaratilgan. Loyihaning aniq maqsadlari va faoliyati akademik va sanoat mutaxassislarini o'qitish va mamlakatda eskirgan oziq-ovqat ishlab chiqarish texnologiyalarini atrof-muhitga ta'sirini minimallashtirilgan holda, kelajakda barqaror oziq-ovqat ishlab chiqarishga o'tishni kuchaytirish uchun tadqiqot va oziq-ovqat ishlab chiqarish o'rtasida to'g'ridan-to'g'ri aloqani o'rnatishga, loyiha oziq-ovqat sanoati bilan bog'liq ikkita eng dolzarb muammoni hal qilish uchun Yevropa Ittifoqi hamkor oliy o'quv yurtlarining oziq-ovqat bo'yicha dunyodagi yetakchi olimlarini jalb qiladi: 

1) Oziq-ovqat fanlari o'qituvchilari va tadqiqotchilari o'rtasida salohiyatni oshirish; 

2) OTMlar o'rtasida yangi va innovatsion hamkorlikni yo'lga qo'yish, tadqiqot institutlari va oziq-ovqat sanoati.

Bunga O‘zbekistondagi oliy o‘quv yurtlaridagi oziq-ovqat fani o‘qituvchilari va tadqiqotchilarining Yevropa Ittifoqining yuqori standartlari bo‘yicha ilmiy va ilmiy-tadqiqot ko‘nikmalarini modernizatsiya qilish va mustahkamlash hamda OTMlar va oziq-ovqat sanoati o‘rtasida yangi va o‘zaro manfaatli hamkorlik strategiyalarini ishlab chiqish orqali erishiladi, bu esa yangi ish o‘rinlarini yaratish va ko‘paytirish imkonini beradi. O`zbekistonning ilmiy-pedagog xodimlari Yevropa Ittifoqi oliy oʻquv yurtlari laboratoriyalarida ichimlik suvidan qayta foydalanish, hayvon oqsillari oʻrnini bosuvchi muqobil parhez oqsil manbalarini ishlab chiqish, oʻsimlik oqsillari va boshqa oʻsimliklarning hazm boʻlishi va mazaliligini oshirish kabi barqaror oziq-ovqat ishlab chiqarish masalalarini hal qilish uchun oʻqitiladi.

Ushbu uchrashuvda Buxomo muhandislik-texnologiya institutidan “Qishloq xo'jalik mahsulotlarini saqlash, qayta ishlash va yog'-moy texnologiyasi” kafedrasi doktoranti Raxmonov Qaxramon Sanoqulovich va “TJBAKT” kafedrasi dotsenti Ibragimov Ulug’bek Muradilloyevich faol qatnashdilar hamda sertifikatlarga ega bo`ldilar.