Oziq-ovqat texnologiyasi

Bosh sahifa Oziq-ovqat texnologiyasi

Oziq-ovqat texnologiyasi


Oziq-ovqat texnologiyasi kafedrasi mudiri

Qurbonov Murod Tashpulatovich

  • Qabul vaqti: Dushanba-Shanba (15:00-17:00)
  • Telefon: +998902998548
  • Email: kurbanov.m@rambler.ru


Oziq-ovqat texnologiyasi

    O‘zbekiston Respublikasi Oliy va o‘rta maxsus talim vazirligining 1980 yil 6-sonli qaroriga asosan «Non, makaron va qandolatchilik mahsulotlari texnologiyasi» kafedrasi tashkil etildi. 2017 yil 28 avgustdan boshlab institutni yangi strukturasiga asosan “Oziq-ovqat texnologiyasi” nomi bilan 5321000-Oziq-ovqat texnologiyasi (soxalar bo‘yicha) bakalavr ta’lim yo‘nalishlari bo‘yicha birtiruvchi mutaxassislik kafedrasi deb nomlandi.

   Oziq-ovqat texnologiyasi ta’lim yo‘ nalishlari bo‘yicha quyidagilar mudir lavozimlarida ishlab kelganlar: “Non, makaron va qandalotchilik maxsulotlari texnologiyasi” kafedrasida dos. Vosiev M.G., dos. Moxnacheva A.I., I.B. Isabaevlar (1980-2011). “Donni saqlash va qayta ishlash texnologiyasi” kafedrasi dos. Tыndыbekov O. T., dos. Lavrinovich. Yu.I., dos. Ismatov N.A., dos. Boboev S.D. va dos. Xaitov R.A., Adizov R.T. (1981-2013)

   “Yog‘-moy maxsulotlari texnologiyasi” kafedrasi mudiri prof. Majidov.Q.X.(1990-2010). “Umumiy ovqatlanish texnologiyasi va uni tashkil qilish”, keyinchalik “Oziq-ovqat xavfsizligi” kafedrasi mudirlari prof. Egamberdiev N.B, prof. Maxmadaliev B.D., prof. Sharifulina T.A., prof. Salomov X.T., dos.Salomov B.X. va dos. Quliev N.Sh. (1981-2013)



Texnika fanlari nomzodi dotsent
Atamuradova Tamara Ivanovna


Texnika fanlari nomzodi dotsent
Ergasheva Xusrabo Bobonazarovna


Texnika fanlari nomzodi dotsentt
Xaydarzoda Lolitta Negmatovna


Texnika fanlari nomzodi dotsent (Phd)
Xo`jaqulova Nilufar Fayzullayevna


kata o`qituvchi
Yuldasheva Shabon Jumayevna


Texnika fanlari nomzodi dotsent (Phd)
Ismatova Shaxnoza Nusratillo qizi


assistent/strong>
Amonov Bobur Nematovich


assistent
Muzafarova Xolida Muxsinovna


kabinet mudiri
Xamroyev Jonibek Sadilloyevich


BAKALAVRIAT

60720100 – Oziq-ovqat texnologiyasi. 1-kurs

  1. 1. Zamonaviy kasbiy texnologiya asoslari
    2. O‘simlik xom ashyolari tarkibi va xossalari

60720300 – Vinochilik texnologiyasi, bijg`ish mahsulotlari va alkogolsiz ichimliklar texnologiyasi

  1. 1. Zamonaviy kasbiy texnologiya asoslari
    2. O‘simlik xom ashyolari tarkibi va xossalari

60720400 – Konservalash texnologiyasi

  1. 1. Zamonaviy kasbiy texnologiya asoslari
    2. O‘simlik xom ashyolari tarkibi va xossalari

60720100 – Oziq-ovqat texnologiyasi. 2-kurs

  1. 1.Oziq-ovqat biokimyosi
    2.Oziq-ovqat mahsulotlari tovarshunosligi
    3.Oziq-ovqat mahsulotlari ekspertizasi
    4.Oziq-ovqat xom ashyosi va materiallari tovarshunosligi
    5.Oziq-ovqat mikrobiologiya
    6.Oziq-ovqat mahsulotlari sifatini aniqlashning fizik-kimyoviy usullari

60720300 – Vinochilik texnologiyasi, bijg`ish mahsulotlari va alkogolsiz ichimliklar texnologiyasi

  1. 1.Oziq-ovqat mahsulotlari tovarshunosligi
    2.Oziq-ovqat mikrobiologiya

60720400 – Konservalash texnologiyasi

  1. 1.Oziq-ovqat biokimyosi
    2.Oziq-ovqat mahsulotlari tovarshunosligi
    3.Oziq-ovqat mikrobiologiya va biotexnologiyasi
    4.Oziq-ovqat mahsulotlari sifatini aniqlashning fizik-kimyoviy usullari

5321000-Oziq-ovqat texnologiyasi(mahsulot turlari bo`yicha). 3-kurs

  1. 1. Oziq-ovqat mahsulotlarini tadqiq qilish usullari
    2. Non, makaron va qandolat mahsulotlari ishlab chiqarishdagi xom ashyolar va oziqaviy qo‘shimchalar
    3. Donshunoslik
    4. Oziq-ovqat sifatini baholash
    5. Non, makaron va qandolat mahsulotlari jihozlari
    6. Makaron mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasi
    7. Qandolat mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasi
    8. Un va ishlab chiqarishning texnologiyalari
    9. Donni qayta ishlash korxonalari jihozlari
    10. Don va don mahsulotlari saqlash texnologiyasi

5321000-Oziq-ovqat texnologiyasi (mahsulot turlari bo`yicha). 4-kurs

  1. 1. Non, makaron va qandolat mahsulotlari ekspertizasi
    2. Qandolat mahsulotlari texnologiyasi
    3. Non biokimyosi
    4. Non, makaron va qandolat mahsulotlarini texnik -kimyoviy nazorati
    5. Omixta yem ishlab chiqarish texnologiyasi
    6. Don va don mahsulotlari ekspertizasi
    7. Don va don mahsulotlarini saqlash texnologiyasi
    8. Elevator va ombor xo`jaligi
    9. Soha korxonalarini loyixalash asoslari

70720101-Oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish va qayta ishlash texnologiyasi (mahsulotlari turlari)

  1. 1. Don biokimyosi
    2. Qandolat, non va makaron mahsulotlarini ishlab chiqarish texnologiyasidagi innovatsiyalar
    3. Sabzavot xomashyosidan oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish samaradorligi va raqobatbardoshligini oshirishning ilmiy asoslari
    4. Ventilyatsiya va pnevmotransport qurilmalari
    5. Ilmiy-pedagogik ish
    6. Ilmiy-tadqiqot ishi va magistrlik dissertatsiyasini tayyorlash
    7. Oziq-ovqat sanoatida texnologiyani rivojlantirishning zamonaviy tendensiyalari
    8. Qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini qayta ishlashda biotexnologiya yutuqlaridan foydalanish
    9. Un-yorma texnologiyasining ilmiy asoslari
    10. Urug‘larga ishlov berish
    11. Elevator-ombor sanoati va donni quritish
    12. Ilmiy amaliyot (tajriba ortirish)

MAGISTRATURA

70720101 – Oziq-ovqat maxsulotlarini ishlab chikarish va kayta ishlash texnologiyasi (non maxsulotlari)

70720101 – Oziq-ovqat maxsulotlarini ishlab chikarish va kayta ishlash texnologiyasi (don maxsulotlari)


“Оziq-ovqat texnologiyasi” kafedrasi professor-o`qituvchilarini laboratoriya xonalarimizda mavjud bo`lgan innovasion texnika va texnologiyalardan foydalanib, talabalarga o`z bilim va malakalarini chuqur o`rgatib, ularni kelajakda etuk mutaxassis bo`lishlariga o`z hissalarini qo`shmoqdalar. Undan tashqari kafedra ilmiy izlanuvchilari tomonidan bir qator ilmiy-tadqiqot ishlari olib borilmoqda. Bu borada ko`plab yutuqlarga erishildi.


O'zbekiston Oziq-ovqat sanoati uyushmasi, Buxoro muhandislik-texnologiya instituti va Germaniyaning GIZ tashkiloti bilan hamkorlikda HACCP tizimi bo'yicha tashkil etilgan treningdan foto lavhalar



Alisher Navoiy tavalludining 580 yilligi munosabati bilan “Оziq-ovqat texnologiyasi” kafedrasi katta o`qituvchisi SH.J. Yuldasheva va 1-kurs talabalari hamda magistlar bilan birgalikda o`tkazilgan madaniy-ma`rifiy tadbirdan foto lavhalar.


“Оziq-ovqat texnologiyasi” kafedrasi o`qituvchilari dotsent X.B. Ergasheva va katta o`qituvchi SH.J. Yuldasheva kafedra bitiruvchi talabalari bilan “Kogondon mahsulotlari”OAJ korxonasida tajriba orttirish jarayonidan foto lavhalar.


“Оziq-ovqat texnologiyasi” kafedrasi dotsenti N.R.Djurayeva “Ixtirochi ayol-2022” tanlovida ishtirok etib, “Eng yaxshi ixtiro va foydali model” nominasiyasi bo`yicha g`olib bo`ldi.


“Оziq-ovqat texnologiyasi” kafedrasi tashabbusi bilan Muruvvat uyi bolalari holidan xabar olinib, barcha bolalarga bayramona kayfiyat bag`ishlash uchun milliy adras matosidan libos va do`ppilar etilib, bayram tashkil etildi.


MONOGRAFIYALAR

  1. 1. X.B.Ergasheva, Sh.J.Yuldasheva “Технологические свойства пшеницы Узбекистана” nomli monografiya chop ettirildi.
    2. X.B.Ergasheva, Sh.J.Yuldasheva “Рационы кормления сельскохозяйственных животных” nomli monografiya chop ettirildi.
    3. X.B.Ergasheva, Sh.J.Yuldasheva, Sh.N.Ismatova “Исследование процесса хранения комбикормов в условиях Узбекистана” nomli monografiya chop ettirildi.

DARSLIKLAR:

  1. 1. S.Ravshanov, N.A.Ismatov, Sh.J.Yuldasheva “Un va yorma ishlab chiqarishning zamonaviy texnologiyalari” fanidan darslik tayyorlanib O‘zbekiston Respublikasi Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining 2018 yil 7 dekabrdagi 1000-sonli buyrug‘i asosida 100-117 raqamli grif olindi.
    2. X.B.Ergasheva, Sh.J.Yuldasheva, G.Z.Djaxangirova, M.T.Qurbonov “Don biokimyosi” fanidan darslik tayyorlanib O‘zbekiston Respublikasi Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining 2021 yil 31 maydagi 237-sonli buyrug‘i asosida 237-601 raqamli grif olindi.
    3. X.B.Ergasheva, M.B. Kamolova “Kasbiy etika va etiket”. Darslik. Buxoro viloyat bosmaxonasi Buxoro, 2020. 260 b.

O‘quv qo‘llanmalar

1. X.B.Ergasheva Omixta yem ishlab chiqarish texnologiyasi (o`quv qo`llanma) Buxoro: “Buxoro nashri” nashriyoti, 2019. 230b.
2. N.A.Ismatov, S.D.Boboev, Sh.J.Yuldasheva “ Aspiratsiya va ventilyatsiya qurilmalari” o‘quv qo‘llanma. Toshkent, “Talqin” nashriyoti


Maqolalar

1.Ergasheva H.B. Research of Change in Humidity of Local and Other Varieties of Soya Seeds at Various Storage Modes. Annals of R.S.C.B., ISSN:1583-6258, Vol. 25, Issue 3, 2021, Pages. 7039 - 7047 Received 16 February 2021; Accepted 08 March 2021. http://annalsofrscb.
2. Ergasheva H.B. The Effect Of Drinking And Activated Water On Field Scales Of Wheat Grains Grown In Arid Climatic Conditions. European Journal of Molecular & Clinical Medicine ISSN 2515-8260 Volume 07, Issue 03, 2020. Р.3065-3068.
3. Amanov B.N. Influence of Products from Tomato Press on The Efficiency of The Technological Process and The Quality of Rye Bread / B.N. Amanov, I.B.Isabaev, T.I. Atamuratova, I.Sh. Sadykov //European Journal of Life Safety and Stability (EJLSS), ISSN: 2660-9630. - Rumania, 2021. – Vol.6. – P.12 – 20. – URL: http://ejlss.indexedresearch.org/index.php/ejlss/article/view/51/.
4. Amanov B.N. Applicatios of Natural Additives – Acidiments and Probiotic Bacterial Preparations for Prevention of Rye Bread Cretal Disease / B.N. Amanov, K.S. Rakhmonov, I.B.Isabaev, T.I. Atamuratova, A.T. Oltiyev, E.N. Molchanova// Natural Volatiles and Essential Oils (NVEO), ISSN: 8152-8165. –2021. – Vol.8(4). – P.5976 – 5988.
5. Джураева Н.Р. Влияние термообработки на микробную контаминацию эмулсионных жиромучных композитных смесей/ Н.Р.Джураева, Т.И.Атамуратова, И.Б.Исабаев, У.О.Турсунова // Научно-технический журнал «Развитие науки и технологий». – 2021.- №6.- С.194-200.
6. Ismatova Sh.N. Justification of the expediency of using sprouted quinoa grain as part of mixed feeds for birds / Ismatova Sh.N., Isabaev I.B.,Ergasheva X.B.,Yuldasheva Sh.J., Xo‘jaqulova N.F.//International Journal of Mechanical Engineering. Vol. 6 No. 1(January-June, 2021). P. 33-49.
7. Ismatova Sh.N Prospects of the use of quinoa and amaranth for expanding of food reserve of poultry farming / Ismatova Sh.N., Isabaev I.B.,Ergasheva X.B.,Yuldasheva Sh.J. // Austrian journal of technical and natural sciences.Austria: 2020. №7-8. Р. 26-30.
8. Исматова Ш.Н. Изменение химического состава комбикормов при хранении / Исматова Ш.Н.,Юлдашева Ш.Ж. // Universum: Технические науки: электронный научный журнал. Москва: 2019. №5(62). Стр. 49-52.
9. Исматова Ш.Н. Алтернативные источники сыря для производства комбикормовой продукции / Исматова Ш.Н., Исабаев И.Б. Эргашева Х.Б.// Universum: Технические науки: электронный научный журнал. Москва: 2019. № 12(69). Стр. 18-23
10. Xo`jaqulova N.F. Quality and physical and chemical characteristics of local wheat grain kinds / Xo`jaqulova N.F., Majidov K.H., Maxmudov R.A.// Austrian Journal of Technical and Natural Sciences №1-2 2019 January – February, Vienna рр 33-35.
11. Xo`jaqulova N.F. Влияние гидротермической обработки на биохимические свойства зерна пшеницы. / Xo`jaqulova N.F., Majidov K.H., Jabborova D.R. // UNIVERSUM: Технические науки. Научный журнал. 2020. №7(76), С-43-46.
12. Xo`jaqulova N.F. Assessment of grade and biochemical composition of “Chillaki” wheat grain, grown in salted fields / Xo`jaqulova N.F., Majidov K.X., Kamalava M.B., Sabirova N.N. // TEST Engineering of Management. May-June 2020. ISSN: 0193-4120 P. 29354 - 29357.
13. Kh.B.Ergasheva Study of the influence of soil composition on the yield and quality indicators of wheat grain. / Kh.B.Ergasheva, N.F.Khuzhakulova, .S.Elmurodova // Texas Journal of Agriculture and Biological Sciences, A Bi-Monthly, Peer Reviewed International Journal.Pp- 17-21
14. B.N. Amanov Methods Of Application Of Probiotic Bacterial Preparations In The Production / B.N. Amanov, I.B. Isabaev, Z.M. Amanova, L.N. Khaidar-Zade // Of Rye Bread Nat. Volatiles & Essent. Oils, 2021; 8(4): 8152-8165
15. B.N. Amanov Prospects for Using Tomato Processing Products in the Production of Rye Bread /. B.N. Amanov, Z.M. Amonova, L.N. Khaidar-Zade, A.R. Fayzullaev // Annals of R.S.C.B., ISSN:1583-6258, Vol. 25, Issue 5, 2021, Pages. 1009 - 1022 Received 15 April 2021; Accepted 05 May 2021.
16. B.N. Amanov Methods Of Application Of Probiotic Bacterial Preparations In The Production Of Rye Bread. / B.N. Amanov , I.B. Isabaev , Z.M. Amanova , L.N. Khaidar-Zade // Natural Volatiles and Essential Oils (NVEO), ISSN: 8152-8165. –2021. – Vol.8(4). – P. 8152-8165.
17. L.N. Khaidar-Zade Application of pumpkin flour in the production of bakery products / L.N. Khaidar-Zade, Sh. Shomuratova // Annals of R.S.B., ISSB:1583-6258.Vol.25, Issue 5, 2022, Pages 1009-1022
18. S.K.Jabborova Priority areas for improving the range of confectionery/ S.K.Jabborova, I.B.Isabaev // European Sciences Review.-Scientific journal-Austria,Vienna. 2019. P. 28-31.
19. S.K.Jabborova Analysis of food value of non-traditional sugar substitutes for flour confectionery goods / S.K.Jabborova, I.B.Isabaev, T.I.Atamuratova, L.N.Khaidar-Zadeh,U.M.Ibrahimov// Asian Journal of Multidimensional Research. (AJMR)http:tarj.in , aprel 2020.P. 162-171.
20. S.K.Jabborova Application of products of processing mulberries and roots of sugar beet in the production of cupcakes / S.K.Jabborova, I.B.Isabaev, N.R.Djuraeva, M.T.Kurbanov, L.N.Khaidar-Zadeh, K.S.Rakhmonov // Journal of Critical Reviews ,ISSN-2394-5125 , Vol 7, Issue 9, 2020. P.277-286.
21. S.K.Jabborova, I.B.Isabaev, I.Sh. Sadikov Methods to prevent silken powder collapsing and clushing during storage / S.K.Jabborova, I.B.Isabaev, , I.Sh. Sadikov // Middle European scientific bulletin Volume 5. October 2020.P.166-170.
22. S.K.Jabborova Use of Silk Berries and Sugar Beet Roots in the Production of Muffins/ S.K.Jabborova // International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology (IJIRSET) Volume 10, Issue 12, December 2021.P.15102-15112.
23. S.K.Jabborova Silk Berries Beet Roots in The Production of Muffins / S.K.Jabborova // Texas Journal of Multidisciplinary Studies, In Volume 3, 14-12-2021. P.139-140
24. Курбонов М.Т. Improvement of the design of mobile equipment for post-harvest processing of agricultural crops./ Курбонов М.Т.,Баракаев Н.Р., Баракаев А.Н.,
25.Djuraeva N.R. Method for rational use of botanical oil content in wheat germ product/ Djuraeva N.R., Tursunova U.O// Asian Journal of Multidimensional Research (AJMR) https://www.tarj.in ISSN: 2278-4853 Vol 10, Issue 9, September, 2021 Impact Factor: SJIF 2021 = 7.699.


Xalqaro grantlar va loyihalar

  1. 2010-2021 yillarda “Markaziy Osiyoda kasbiy ta’lim – I” regional dasturi Germaniya Xalqaro Hamkorlik Jamiyati (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH tashkiloti tomonidan GFR Iqtisodiy hamkorlik va rivojlanish Federal Vazirligi topshirig‘iga asosan loyiha ishtirokchisi, 2018 yildan boshlab institut buyicha loyixa rahbari Qurbonov M.T hamda kafedra a’zolari prof. Isabaev I.B., dos. Quliyev N.Sh., dos. Atamuratova T.I., t.f.n. Azimov O‘.N., PhD. Djurayeva N.R., Jabborova S.K. lar “Oziq-ovqat texnologiyasi” ta’lim yo‘nalishlari fanlari bo‘yicha xalqaro stajirovka (malaka oshirish)ni Markaziy Osiyoning yetakchi universitetlarida o‘tib keldilar. Ushbu loyiha asosida 5 ta zamonaviy o‘quv laboratoriya xonalari bilan to‘liq jihozlangan.
  2. Loyiha faoliyati davrida kafedraga quyidagi investitsiya kiritildi:

  3. 1.Zamonaviy “Oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi” ishlab chiqarish laboratoriyasi tashkil etilib, o‘quv mashg‘ulotlari olib borilmoqda 2.148 000 000 so‘mlik o‘quv laboratoriya mebellari (Mikrobiologiya, Sensor va Analitik taxlil xonalari) uchun tashqi investitsiya kiritildi 3.37 000 yevro mablag‘ miqdorda laboratoriya jihozlari bilan ta’minlash ishlari olib borilgan. 4.50 000 000 so‘mga maishiy texnika vositalari va kompyuter texnikasi bilan ta’minlangan.

  4. 2022-2023 yillar GIZ-Germaniya Xalqaro Hamkorlik tashkilotining «Opening Uzbekistan to the world of wine (OUWOW)» nomli loyihasi doirasida Portugaliya davlatining Koimbra Universiteti hamkorligida 200 000 yevro miqdorda «Vinochilik texnologiyasi» ta’lim yo`nalishi uchun yangi o‘quv metodik materiallar va malaka oshirish uchun moliyalashtirilgan.

  5. Kafedraning Drezden Davlat Texnika universiteti (Germaniya), Moskva Davlat oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish universiteti (Rossiya), Tojikiston Davlat Texnika universiteti, Osh Davlat Texnika universitetlari (Qirg‘iziston) bilan o‘zaro hamdo‘stlik shartnomalari imzolangan bo‘lib, ilmiy-amaliy ishlar olib borilmoqda.

  6. Belorusiya Respublikasining Mogilyov Davlat oziq-ovqat universiteti bilan qo‘shma dastur asosida “Oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish bakalavr ta’lim yo‘nalishidagi” talabalarga yuqori malakali ikki tomonlama diplom berish, professor-o‘qituvchilarni malakasini oshirish va stajirovkasini tashkil etish bo‘yicha memorandum imzolangan.

  7. Kafedra professor-o‘qituvchilari PZ-2019062124 «Tabiiy dekontaminantlardan foydalanib ommaviy oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasini yaratish» mavzusidagi amaliy loyiha doirasida ish olib borishayapti(2022-2023 yillar). Moliyalashtirish hajmi -400 mln. so‘m.

  8. Inson hayotida oziq-ovqat mahsulotlari iste’moli juda muhim ahamiyatga ega. Ammo keyingi paytlardagi intensiv texnologiyalarni keng qamrovli qo‘llash, kimyoviy vositalar va boshqa nooziq-ovqat tabiatli qo‘shimchalardan foydalanish oziq-ovqat mahsulotlari buzilishlarining, jumladan, ularning biokimyoviy o‘zgarishlari hamda mikrobial zararlanishi va zaharlanishiga asosiy sabablardan bo‘lishi mumkin.
    Nomaq`bul mikrofloraning rivojlanishi tayyor mahsulotlarning buzilishiga olib kelib, ishlab chiqaruvchilar va iste`molchilar uchun sezilarli iqtisodiy yo‘qotishlarga sabab bo‘ladi.
    Dekontaminatsiyaning ma’lum biotexnologik va kimyoviy usullari mikrobostatik harakterga ega bo‘lib, ba’zan mahsulotning talab etiladigan sifatini ta’minlay olmaydi. Issiq iqlim sharoitlarida mahsulotlari dekontaminatsiyasining texnologik va iqtisodiy jihatdan samarali usullari tadqiqotlari dolzarb masalalardan bo‘lib, ilmiy va amaliy ahamiyatga egadir.

  9. «Funksional yo`naltirilgan un, yorma va non mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasini ishlab chiqish» amaliy loyihasi 2023- 2024 yillarga rejalashtirilgan. Moliyalashtirish hajmi-1,740 mlrd so‘m.
    Loyihada funksional oziq-ovqat mahsulotlarining bugungi kundagi ahamiyati, ularning rivojlangan davlatlardagi o‘rni va qiyosiy tahlili, mahalliy xom ashyolar asosida funksional yo‘naltirilgan un, yorma va non mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasini ishlab chiqish, ishlab chiqilgan mahsulotlarning ratsional oziq-ovqat mahsulotlardan tafovutlari va proflaktik hamda davolovchi xususiyatli tarkibga ega bo‘lishini o‘rganishga qaratilgan.

  10. “Oltin boshoq –issiq noni” MChJ korxonasi bilan «Yangi turdagi javdar nonlari retseptura va texnologiyalarini ishlab chiqish» mavzusidagi 50 mln. so‘m miqdorida № 44-22 raqamli xo‘jalik shartnomasi tuzildi.
    Kafedra a’zolari tomonidan “Tanxo Shirin Servis” MChJ bilan hamkorlikda “Разработка технологии мучных изделий функционального назначения” mavzusida ish olib borilayapti. Almashinmaydigan modda mikronutrientlarni xom ashyo tarkibida ko‘paytirib,olinadigan mahsulotlarni sifatini oshirish, oziqaviy qiymatini yaxshilashga qaratilgan. Keks, pechenye mahsulotlari tarkibini tabiiy mevalar qo‘shib yaxshilash, kaloriyalikni kamaytirib, vitaminga boy maxsulot ishlab chiqarish, mahsulot retsepturasini ishlab chiqish borasida ish olib borilayapti. Mahsulotning sinov partiyalari ishlab chiqarilayapti.

  11. Kafedramiz doktoranti (DSc) Djuraeva N.R. tomonidan “O‘simlik- yog‘ aralashmalarini ishlab chiqarishda xom ashyoni maqsadli kombinatsiyalashning ilmiy va amaliy jihatlari” mavzusida ilmiy ish olib bormoqda. Dissertatsiya ishi biopotensiali oldindan prognoz qilinadigan o‘simlik-yog‘ kompozitsion aralashmalarining ilmiy asoslangan retsepturalari va resurstejamkor texnologiyalarini ishlab chiqish, bunda non va unli qandolat mahsulotlarining fiziologik qiymati, sifat ko‘rsatkichlari, saqlash muddatlarini oshiradigan, asosiy xom ashyoni tejash imkoniyatini beradigan, tarkibida natural stabilizatorlari bo‘lgan tabiiy qo‘shilmalardan ratsional foydalanish tadqiqotlarimizning maqsadini tashkil etadi. Tadqiqotlar ob’ekti bo‘lib yog‘lar va o‘simlik moylari, amarant, zig‘ir, soya mahsuloti, emulsion va suvsiz yog‘-unli aralashmalar, non va unli qandolat mahsulotlari xizmat qilgan bo‘lsa, ekologik toza o‘simlik xom ashyosidan foydalanib funksional o‘simlik-yog‘ kompozitsiyalari ishlab chiqarishning innovatsion resurstejamkor texnologiyasini ishlab chiqish tadqiqotlarning predmetini tashkil etdi.

  12. Kafedra tayanch doktoranti Muzafarova X.M. tomonidan “Gerodiyetik ovqatlanish uchun unli qandolat mahsulotlarining yangi retsepturalarini ishlab chiqishda noan’anaviy xom ashyolardan foydalanish” mavzusida ilmiy ish olib bormoqda. Gerodiyetik maqsadlar uchun funksional oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqishda va yaratishda, xom ashyoning kimyoviy tarkibi, ozuqaviy qiymati va maxsus qayta ishlash texnikasini bilish kerak. Shu nuqtai nazardan, oziq-ovqat sanoatining barcha tarmoqlari oldida turgan dolzarb vazifa nutritsiologiya talablariga javob beradigan tabiiy, arzon xom ashyo va materiallarni qo‘llash orqali gerodietik maqsadli oziq-ovqat mahsulotlar assortimentini kengaytirish va texnologiyani takomillashtirishdan iborat. Dissertatsiya biotexnologik potensial oshishini ta’minlovchi gerodietik ovqatlanish uchun unli qandolat mahsulotlarining yangi retsepturalarini ishlab chiqishda noan’anaviy xom ashyolarni qo‘llash bo‘yicha amaliy tavsiyalardan iborat yechimlar yondashuvini taklif qilish, ilmiy vazifalarni qo‘yib va uni ilmiy asoslaydi.

  13. Kafedramiz assistenti Ismatova Sh.N. tomonidan “Omixta yem olishda noan’anaviy vositalardan oqilona foydalanish” mavzusida ilmiy ish olib bormoqda. Tadqiqotning maqsadi noan’anaviy ozuqa vositalaridan foydalangan holda ozuqaviy qiymati yuqori bo‘lgan omixta yemlarni ishlab chiqarish texnologiyasini takomillashtirishdan iborat. Tadqiqotning vazifalari noan’anaviy ozuqalar va ozuqaviy qo‘shimchalardan foydalanganda parrandalarning mahsuldorligi va reproduktiv sifatlarini oshirish bo‘yicha zamonaviy ma’lumotlarni tahlil qilish va tizimlashtirish, omixta yem uchun xomashyo komponentlarini, ularga dastlabki ishlov berish usullarini tanlash va asoslash, ularning kimyoviy tarkibini, funksional va texnologik xususiyatlarini hamda ozuqaviy xavfsizligini tadqiq qilish, undirilgan kinoa va amarant donlarini (urug‘larini) tayyorlashning noan’anaviy usullari uchun texnologik parametrlarni ishlab chiqish va ularni tovuqlarning oziqlanish rasioniga kiritishning maqbul dozasini aniqlash hamda noan’anaviy qo‘shimchalar qo‘shilgan omixta yemdan foydalanganda parrandalarning o‘sishi va rivojlanishini, go‘shtlilik, tuxum unumdorligini va reproduktiv xususiyatlarini o‘rganishdan iborat.


   GIZ-Germaniya Xalkaro xamkorlik tashkilotining «Markaziy Osiyoda Kasbiy ta’lim-I» dasturi xisobidan kafedraning ilmiy-laboratoriyasi yangilash uchun 2019-2020 yillarda 36 ming yevro miqdorda 3 ta yangi laboratoriya jixozlangan, 150 mln so’mga mebel jixozlari va 60mln so’mga yangi texnika vositalari bilan ta’minlangan.

   GIZ-Germaniya Xalkaro xamkorlik tashkilotining«Opening Uzbekistan to the world of wine (OUWOW)» nomli loyixasi doirasida Portugaliya davlatining KoimbraUniversiteti hamkorligida 2022-2023 yillar l 200 000 yevro miqdorda «Vinochilik texnologiyasi» ta’lim yo’nalishi uchun yangi o’quv metodik materiallar va malaka oshirish uchun moliyalashtirilgan.

QO’SHMA DASTURLAR

   Rossiya Federatsiyasi, Moskva Davlat oziq-ovqat maxsulotlari ishlab chiqarish universiteti(MGUPP)

   Belorus Respublikasi, Mogilyov Davlat oziq-ovqat va kimyoviy texnologiyalar universiteti

   Latviya Respublikasi, Latviya tabiiy fanlar va texnologiyalar universiteti